Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ποιός είναι ο Ιησούς


Ας σκεφτούμε λίγο λοιπόν, χρησιμοποιώντας τη λογική μας, σχετικά με τον Χριστιανισμό.

Πριν 2.000 χρόνια, ένας άνθρωπος στην Παλαιστίνη ισχυρίστηκε πως ήταν ο Θεός, πως ήταν ο Μεσσίας, πως ήταν ο Υιός του θεού από τον Ουρανό, πως θα φέρει την Βασιλεία των Ουρανών στη γη. Οι άνθρωποι που άκουγαν το μήνυμά του, τον είδαν να κάνει εκπληκτικά θαύματα. Δεν ισχυριζόταν απλώς πως ήταν ο Θεός, αλλά έπεισε και τους ανθρώπους, ακόμα και τους Ιουδαίους, ακόμα και αυτούς που τον ζούσαν καθημερινά, πως είναι πράγματι ο Θεός. Αφού πέθανε, πολλές εκατοντάδες ανθρώπων ανέφεραν πως τον είδαν αναστημένο. Πάρα πολλοί άνθρωποι μάλιστα μέσα στη ιστορία υπέφεραν μαρτυρικό θάνατο γι Αυτόν.

Δεν ήταν βασιλιάς, ούτε κάποιος ευγενής, δεν ήταν πλούσιος, δεν είχε στρατό, δεν έγραψε κανένα κείμενο και πέθανε πάνω σε ένα ξύλινο σταυρό, με ένα θάνατο που προοριζόταν για τους χειρότερους εγκληματίες. Η ιστορία και η διδασκαλία του καταγράφηκαν με ιστορική πιστότητα στην Καινή Διαθήκη.

Είναι ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία που οι άνθρωποι τον δόξασαν σαν Θεό και ο ίδιος το αποδέχτηκε. Ισχυρίστηκε πως είναι ο Θεός και οι άνθρωποι τον πίστεψαν. Δεν ρωτούσαν ποιος είσαι εσύ, αλλά τι είσαι εσύ. Και τον πίστεψαν γιατί ποτέ δεν είδαν τέτοια συμπόνοια, τέτοια σοφία, τέτοια ακεραιότητα, τέτοια δύναμη. Κανείς, ούτε ο Βούδας ούτε κανένας άλλος δε δέχτηκε ποτέ να λατρευτεί σαν θεός. Μόνο ο Ιησούς, και οι άνθρωποι τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν.

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τον ακολουθούν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σε μερικές περιοχές του κόσμου μάλιστα (Κίνα, Αφρική κ.α.) η αύξηση του Χριστιανισμού είναι εκρηκτική. Ίσως γιατί ο Ιησούς ταυτίστηκε με τους φτωχούς, τους αδύναμους και τους απόκληρους... Η δυτική κοινωνία στην οποία ζούμε έχει αποκτήσει άλλους θεούς (το χρήμα, η κοινωνική καταξίωση, το σεξ, η εξωτερική ομορφιά, η ιδεολογία, οτιδήποτε έχει αξία στη ζωή μας μπορεί να μετατραπεί σε θεό μας, και μάλιστα θυσιάζουμε σ' αυτούς τους θεούς, για παράδειγμα όταν η καριέρα μας είναι ο θεός μας μπορεί να θυσιάζουμε τα παιδιά μας, την οικογένειά μας σ' αυτό το θεό μας... )

Ο εκπληκτικός, λοιπόν, ισχυρισμός του πως είναι ο Θεός, καθώς και το μέγεθος της επιρροής του στην ανθρώπινη ιστορία, σημαίνουν πως δεν θα πρέπει κάποιος απλώς να αμφιβάλλει πως ο Ιησούς είναι ο Θεός, αλλά θα πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος πως ο Ιησούς δεν είναι ο Θεός. Γιατί αν κάνει κανείς λάθος σχετικά με τον Ιησού και με το αν είναι στην πραγματικότητα αυτός που ισχυρίζεται πως είναι, τότε η ζωή του οδηγείται στην καταστροφή.

Αν ο Ιησούς είναι αυτός που λέει πως είναι, τότε δεν μπορείς να τον δεις "αντικειμενικά". Δεν μπορείς να κρατήσεις αποστάσεις. Πρέπει να πάρεις θέση. Ο Ιησούς λέει, εγώ είμαι η Αλήθεια. Ο Ιησούς λέει πως αν θέλεις να τον ακολουθήσεις πρέπει να του παραδώσεις τα πάντα. Η αγάπη σου γι Αυτόν θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη που οποιαδήποτε άλλη αγάπη, είτε πρόκειται για γονείς, είτε πρόκειται για σύζυγο, είτε πρόκειται για παιδιά, για οτιδήποτε, θα πρέπει να είναι σαν ένα τίποτα μπροστά στην αγάπη σου γι Αυτόν.

Ποιός είναι αυτός που λέει όλα αυτά τα εξωφρενικά πράγματα; Ποιός είναι αυτός που έχει τέτοια ποιότητα στο κήρυγμά του; Ποιός είναι αυτός που το κήρυγμά του είναι τόσο διαχρονικό και τόσο "διαπολιτισμικό"; Ποιός είναι αυτός που γνωρίζει τόσο καλά την καρδιά του ανθρώπου; Ποιός είναι αυτός που σε κάθε του φράση η καρδιά μου σκιρτάει; Πως είναι δυνατόν να με γνωρίζει τόσο καλά;

Αν ο Θεός δεν είναι σαν τον Ιησού, τότε αυτός ο Θεός δεν είναι αυτός που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Μπορεί κανείς να πιστέψει πως πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα, και πόσοι ακόμα στο παρελθόν, ακολουθούν ένα ψέμα; Είναι λογικό;

Πιστεύω πως ο κόσμος στον οποίο ζούμε, φαίνεται πολύ πιο λογικός και ερμηνεύεται πολύ ευκολότερα αν κανείς δεχτεί την ύπαρξη ενός παντοδύναμου και δίκαιου θεού. Είναι πράγματι δύσκολο να πιστέψει κανείς στην πραγματικότητα της ύπαρξης του Θεού, αλλά είναι ακόμα δυσκολότερο, νομίζω, να δεχτεί κανείς το αντίθετο.

Είτε θα τον μισεί κανείς και θα του επιτίθεται, είτε θα τον φοβάται και θα τον αποφεύγει, είτε θα τον λατρεύει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την εκπληκτική παρουσία του Ιησού. Άν όμως είναι αυτός που είναι, τότε αυτά είναι καλά νέα. Γιατί αυτό που λέει, είναι πως η ηθική και οι καλές πράξεις δεν είναι ο δρόμος. Κοίταξε σε εμένα, εγώ είμαι ο Θεός και έρχομαι σε σένα, δεν θα είσαι ποτέ αρκετά καλός, δε θα είσαι ποτέ αρκετά ηθικός, γι αυτό εγώ ο Θεός έρχομαι σε εσένα. Έρχομαι να ζήσω τη ζωή που θα έπρεπε να ζήσεις. Έρχομαι να πεθάνω στη θέση σου για να έχεις μέσω της αγάπης μου και της χάρης μου την αιώνια ζωή μαζί μου.

Εύχομαι ο Θεός να σας δώσει σοφία και σύνεση και την επιθυμία στην καρδιά να τον γνωρίσετε προσωπικά....

4 σχόλια:

Νικόλαος είπε...

Το ότι δεν υπήρξε ποτέ "Ιησούς" το σκέφτηκες;

Γιάννης Χαρατσίδης είπε...

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί φίλε Νικόλαε αν όντως υπάρχει η μητέρα σου, ή ο πατέρας σου, ή ο φίλος σου, ή η φίλη σου, ή τα αδέρφια σου;

Προφανώς όχι, γιατί τους βλέπεις καθημερινά, τους μιλάς, τους ακούς, τους βλέπεις, επικοινωνείς μαζί τους συνέχεια, δεν διανοείσαι καν πως θα μπορούσαν και να μην υπάρχουν. Έτσι δεν είναι;

Έτσι λοιπόν και με τον Ιησού. Είναι πιο ζωντανός για μένα από οποιονδήποτε άνθρωπο.

Και να σου αντιστρέψω το ερώτημα.

Το ότι πράγματι υπήρξε ο Ιησούς το σκέφτηκες;

Πανος Μ. είπε...

Δηλαδη επειδη μερικοι ανθρωποι βρεθηκαν μετα 10 γεννεες απο την γεννηση του και εγραψαν ολα αυτα τα Παραμυθια καιενας Αυτοκρατορας που ετυχε να νικηση σε μια μαχη και καθιερωσε τον χριστιανισμο πρεπει να πιστευουμε και να μην
ερευνουμε?

Γιάννης Χαρατσίδης είπε...

Φίλε μου "Πάνο Μ." ποιος σου ζήτησε να πιστέψεις χωρίς να ερευνήσεις; Αν θέλεις πραγματικά πάντως να βρεις την αλήθεια, ζήτα από τον Θεό να σε βρει πρώτα Αυτός, γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει τον Θεό, αν ο Θεός δεν του αποκαλυφθεί πρώτος.

Δεν πρόκειται ξέρεις για ΕΜΕΝΑ που ψάχνω να βρω τον Θεό. Πρόκειται για τον ΘΕΟ που ψάχνει και βρίσκει εμένα.
Δεν επιλέγουμε εμείς τον Θεό. Αυτός επιλέγει εμάς.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, το επίκεντρο δεν είναι ο άνθρωπος, το επίκεντρο είναι ο Θεός. Αυτός είναι ο ένδοξος δημιουργός του σύμπαντος, η αρχή και το τέλος. Και Αυτός σε γνώρισε και σε "σχεδίασε" πριν καν δημιουργήσει το σύμπαν. Αυτός σου έδωσε ζωή και στόχο στη ζωή αυτή, να τον δοξάζεις, να τον λατρεύεις, να τον ζητάς, να τον ψάχνεις, να ζεις γι Αυτόν, να απολαμβάνεις την παρουσία Του...

Η χαρά που ο Θεός μπορεί να σου προσφέρει δεν έχει καμία σχέση με τις μεγαλύτερες χαρές που μπορεί να σου προσφέρει ο κόσμος.

Μη χαραμίζεις τη ζωή σου.
Πήγαινε σ' Αυτόν.
Πήγαινε στον Ιησού...


Μπορείς αν θέλεις να με παρακολουθείς και στο Facebook:
http://www.facebook.com/yannis.charatsidis