Των ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η «Στοργή» είναι το μεγαλύτερο έργο ΜΚΟ στην Ελλάδα, υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη που παραβρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων της. Πρόκειται για τον ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί, έργο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη», που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Αλλα όμως έβγαλε το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.»: Η «Στοργή» χρηματοδοτείται (παρατύπως) από το υπουργείο Εξωτερικών, (αδιαφανώς) από το υπουργείο Υγείας, η μισθοδοσία της καλύπτεται από πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης, οι ιατρικές εξετάσεις από τον Δήμο Αθηναίων, ο εξοπλισμός από την «ολυμπιακή κληρονομιά».
Ολα αυτά για έναν ξενώνα 25 κλινών, που επισήμως στους 8 μήνες λειτουργίας του έχει συνολικά φιλοξενήσει 17 γυναίκες, εκ των οποίων μόνον οι 7 θύματα trafficking.
* Για τον ξενώνα που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο 2005, μας μίλησε ο Δημήτριος Φουρλεμάδης, γενικός διευθυντής της «Αλληλεγγύης»: «Ο ξενώνας Στοργή είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα. Ο πιο σύγχρονος, ο πιο πολυτελής. Εχει χωρητικότητα 42 κλινών ανά έτος. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ηδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας, έχουμε επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο».
Η «Αλληλεγγύη», βασική ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιεί φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παρά τις κακές σχέσεις κυβέρνησης - εκκλησίας, χρηματοδοτήθηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης άλλαξε το σύστημα χρηματοδότησης επί το αυστηρότερο, αποκλείοντας πολλές ΜΚΟ από τα κονδύλια. Οχι όμως την «Αλληλεγγύη», που συνέχισε να χρηματοδοτείται εκτενώς.
* Σύμφωνα με την «Αλληλεγγύη», ο ξενώνας «Στοργή» κόστισε 1.340.000 ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε από το ΥΠΕΞ (ως έργο κατά του «τράφικινγκ») και 340.000 ευρώ από την «Αλληλεγγύη», με άλλα λόγια, το ΥΠΕΞ χρηματοδότησε το 74,6% του έργου, μέσω της ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας).
Κονδύλια του ΥΠΕΞ
Ομως, μελετώντας τους όρους χρηματοδότησης της ΥΔΑΣ (www.mfa.gr), προκύπτει ότι η χρηματοδότηση του ΥΠ.ΕΞ. ήταν έκνομη: η «Αλληλεγγύη» (αλλά και άλλες ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν ανάλογα), σύμφωνα με όσα ορίζει το Π.Δ. 224/2000 για τη λειτουργία της ΥΔΑΣ, δεν έπρεπε να πάρει για το έργο ούτε ευρώ!
1. Η ΥΔΑΣ μπορεί να χρηματοδοτεί άνω του 50% ενός έργου, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (σύμπραξη με νέες ΜΚΟ σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμβατότητα με προτεραιότητες αναπτυσσόμενης χώρας, κ.ά.). Καμία από αυτές δεν συνέτρεχε εδώ.
2. Ομως, ακόμα κι αν η ΥΔΑΣ έδινε το 50%, η χρηματοδότηση πάλι θα βρισκόταν εκτός του πλαισίου του νόμου. Η ΥΔΑΣ χρηματοδοτεί αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό. Αλλά ο ξενώνας της «Αλληλεγγύης» βρίσκεται στην... Κυψέλη. Σύμφωνα με το Π.Δ., «κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η χρηματοδότηση εντός της χώρας μας», αλλά καμία από τις εξαιρέσεις (προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε αναπτυσσόμενες χώρες, συνεργασία με ΜΚΟ ξένης χώρας όπου υλοποιείται το κύριο μέρος του προγράμματος, κ.ά.) δεν συντρέχει στον ξενώνα «Στοργή».
Θέσαμε τα ερωτήματα αυτά στον υφυπουργό Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη, αλλά δεν λάβαμε απάντηση.
Το υπουργείο Υγείας
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ο μοναδικός χρηματοδότης της «Στοργής».
* Στην πλάκα των εγκαινίων αναγράφεται πως το έργο «συγχρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Υγείας». Το ύψος των κονδυλίων κανείς δεν το γνωρίζει, και ο γενικός διευθυντής της «Αλληλεγγύης» αρχικά το αρνήθηκε.
Τον διέψευσε όμως το περιοδικό «Πρόναος» της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 11.10.05. Εκεί μαθαίνουμε ότι «στην υλοποίηση συνέβαλαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας» αλλά και κάτι ακόμα: ότι η «Στοργή» «εξοπλίστηκε με υλικό της ολυμπιακής κληρονομιάς»...
Επίσης: Μέσω του υπουργείου Απασχόλησης, η «Αλληλεγγύη» συμμετέχει σε σύμπραξη (μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους ξενώνες στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα) εναντίον του «τράφικινγκ» στο πλαίσιο του προγράμματος Equal. Από κει καλύπτεται, για δύο χρόνια, η μισθοδοσία του προσωπικού της «Στοργής». Σύνολο 80.000 ευρώ.
* Τέλος, η κοινωνική λειτουργός του ξενώνα εμφανίζεται να προσελήφθη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πρόνοια 2000-2006» για την... αποασυλοποίηση. Σύμφωνα με τον Δ. Φουρλεμάδη, η κοινωνική λειτουργός πρόκειται να στελεχώσει τον ξενώνα αποασυλοποίησης που σύντομα θα δημιουργήσει η «Αλληλεγγύη».
Πολύ πριν τον ξενώνα trafficking της «Αλληλεγγύης», λειτουργούσε αυτός των Γιατρών του Κόσμου. Λέει ο Νικήτας Κανάκης, υπεύθυνος του ξενώνα: «Κλείσαμε αναγκαστικά γιατί δεν δόθηκε η δεύτερη δόση από το υπουργείο Εξωτερικών. Μας είπαν ότι υπήρξε αλλαγή προτεραιοτήτων».
Οι περικοπές όμως δεν αφορούσαν την «Αλληλεγγύη». Μέσα στο 2004, δόθηκαν 1.200.000 ευρώ από το ΥΠΕΞ για ξενώνες τράφικινγκ. Από αυτά, η «Αλληλεγγύη» πήρε 1 εκατ., υπερπενταπλάσιο ποσό από αυτό που πήρε η ΜΚΟ «Κλίμακα» (176.000 ευρώ). Την ίδια ώρα, πολλοί από τους δημόσιους φορείς, που έχουν συσταθεί με προεδρικό διάταγμα για το τράφικινγκ, δεν λειτουργούν - λόγω έλλειψης χρημάτων!
* Σε πρόσφατο συνέδριο στη Ρόδο, ο Δ. Φουρλεμάδης ανακοίνωσε πως συνολικά 17 γυναίκες έχουν φιλοξενηθεί στη «Στοργή». «Επτά ήταν θύματα trafficking. Στα τρία θύματα εκδόθηκαν άδειες παραμονής και αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά. Τα άλλα τέσσερα παραμένουν στον ξενώνα, ενώ έχουν βγει προσωρινές άδειες παραμονής τους. Επτά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων τα τρία ήταν μητέρες με παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών. Η μία επαναπατρίστηκε, για τη δεύτερη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες, ενώ η τρίτη αποκαταστάθηκε επαγγελματικά και άνοιξε καινούργιο σπιτικό. Φιλοξενήσαμε τρεις κυρίες από την Αιθιοπία και μία από Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ολες αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά».
* Σύμφωνα με τη διαδικασία του Π.Δ. για το trafficking, οι γυναίκες που έχουν αναγνωριστεί ως θύματα αντί να απελαθούν, παραπέμπονται από την Εισαγγελία στους ξενώνες, όπου φιλοξενούνται, αποκτούν άδειες παραμονής και επιχειρείται η επαγγελματική αποκατάστασή τους.
Απευθυνθήκαμε σε τρεις ειδικούς. Και οι τρεις (Ιωάννα Δεσποτοπούλου, πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ανδρέας Μήλιος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δάφνη Καπετανάκη, συντονίστρια της ΜΚΟ Κλίμακα) συμφωνούν: Κατά τα διεθνή πρότυπα, όρος για τους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών είναι η μυστικότητα της διεύθυνσής τους.
Φανερή διεύθυνση
Ομως, στην περίπτωση της «Στοργής» συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Ο ξενώνας εγκαινιάστηκε με «σεμνότητα» παρουσία υπουργών και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Το γεγονός καλύφθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ! Η ιστοσελίδα της εκκλησίας, ανατρέποντας κάθε κανόνα δεοντολογίας, αναγγέλλει: «Μάθετε σε ποιους ξενώνες δεχόμαστε κακοποιημένες γυναίκες» και «μαρτυράει» την ακριβή διεύθυνση της «Στοργής».
Από την άλλη, τόσο το κρατικό ΕΚΚΑ, όσο και οι ξενώνες της Κλίμακας στην Αθήνα, του ΕΚΑΘΒ στη Θεσσαλονίκη και του ΕΚΥΘΚΚΑ στα Ιωάννινα, κρατούν τις διευθύνσεις τους κρυφές.
* Ο Δ. Φουρλεμάδης αντιτείνει πως «για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των γυναικών, η "Στοργή" μετά τις 8 το βράδυ φυλάσσεται από ιδιωτικό αστυνομικό». Στην πραγματικότητα πρόκειται για εν ενεργεία αστυνομικούς που μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι εναλλάσσονται στη φύλαξη του ξενώνα. Ομως, κάτι τέτοιο είναι εντελώς αντίθετο με τους διεθνείς κανόνες.
Παρουσία αστυνομικών
Σύμφωνα με την Ελενα Γκλεγκλέ, νομική σύμβουλο του ΕΚΥΘΚΚΑ, «για ευνόητους λόγους τα θύματα trafficking δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αστυνομικούς. Η τελευταία φορά που ένα κορίτσι πρέπει να βλέπει αστυνομικό είναι στην προανάκριση».
Ο ξενώνας επισήμως εμφανίζεται να έχει τρεις επιστήμονες (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ψυχίατρο). Η κοινωνική λειτουργός, στην οποία μας παρέπεμψε η ίδια η «Αλληλεγγύη», μας είπε πως δεν γνωρίζει αν, πόσες, και από πού είναι οι γυναίκες που έχουν φιλοξενηθεί. Η ψυχολόγος Ζωή Σούρδη έχει παραιτηθεί από τη «Στοργή» εδώ και καιρό... Είναι το δεύτερο στέλεχος του ξενώνα που παραιτείται για αδιευκρίνιστους λόγους. Είχε προηγηθεί η κοινωνική λειτουργός του ξενώνα Ρένα Σαριγκιόλη.
Εξαιρετικά αυστηροί είναι οι εσωτερικοί κανόνες του κάθε ξενώνα trafficking. Σύμφωνα με την κ. Γκλεγκλέ, «μόλις ένα κορίτσι μπαίνει στο καταφύγιο, παραδίδει το κινητό του τηλέφωνο ώστε να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με το κύκλωμα. Τα κορίτσια πρέπει να μένουν μέσα τουλάχιστον τον πρώτο μήνα και να μην κυκλοφορούν ελεύθερα. Αλλωστε τα ίδια τα θύματα δεν θέλουν να βγαίνουν έξω».
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που μας δίνουν οι μαρτυρίες των γειτόνων για τη «Στοργή»: «Τις κοπέλες τις βλέπουμε όταν βγαίνουν έξω. Εχει τύχει να τις περιμένουν αλλοδαποί με αυτοκίνητο και να τις επιστρέφουν την επόμενη μέρα».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/06/2006
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=04.06.2006
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου