Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ο Μίδας «ιεραπόστολος του ποδοσφαίρου»

«Ι belong to Jesus» (ανήκω στον Ιησού) γράφει στο μπλουζάκι μέσα από τη φανέλα του Κακά.

Ποιος είναι ο βραζιλιάνος μπαλαδόρος Κακά που από τη Μίλαν πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης με κόστος μεταγραφής 67,2 εκατ. ευρώ.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009
«Ο Ρικάρντο Ιζεκσον ντος Σάντος Λέιτε, Κακά, είναι παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Μίλαν. Ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής ολοκλήρωσε με επιτυχία όλα τα ιατρικά τεστ. Ο Κακά υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τις επόμενες έξι σεζόν» ήταν η λιτή ανακοίνωση της Βασίλισσας. Από την πλευρά της Μίλαν ανακοινώθηκε:
«Από την επόμενη σεζόν, ο Κακά θα αγωνίζεται για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μίλαν ευχαριστεί τον Κακά σαν άνθρωπο και σαν εκπληκτικό πρωταθλητή για την πολύτιμη προσφορά του σε τόσες νίκες τα τελευταία έξι χρόνια. Θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε το κενό που αφήνει ο Κακά, καθώς υπήρξε λαμπρό παράδειγμα δέσμευσης και επαγγελματισμού. Η Μίλαν, εκ μέρους τωνδιοικούντων, των παικτών και των οπαδών, του στέλνει τις πιο εγκάρδιες και γεμάτες αγάπη ευχές για τη συνέχεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας». Ετσι έληξε το πολυήμερο σίριαλ που θα ολοκληρωθεί και τυπικά στις 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη με την επίσημη παρουσίαση του 27χρονου παίκτη από τη Ρεάλ, όταν ο Κακά θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Βραζιλίας. Η μεταγραφή του Κακά στη Ρεάλ θα στοιχίσει 67,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64,5 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η Μίλαν και 2,7 εκατ. ευρώ η Σάο Πάουλο. Οι ετήσιες αποδοχές του βραζιλιάνου άσου υπολογίζονται σε 9 εκατ. ευρώ (δεύτερο ακριβότερο συμβόλαιο μετά από εκείνο των 11 εκατ. ευρώ που έχει ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτςμε την Ιντερ), ενώ ο Κακά θα κρατήσει και το 50% των εσόδων από τα διαφημιστικά δικαιώματά του! Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Μάντσεστερ Σίτι των σεΐχηδων πρόσφερε στη Μίλαν περισσότερα χρήματα (περίπου 110 εκατ. ευρώ) αλλά ο Κακά αρνήθηκε να πάει στη μικρομεσαία αγγλική ομάδα. Η μεταγραφή του Κακά είναι η δεύτερη ακριβότερη όλων των εποχών μετά από εκείνη που είχε κάνει το 2001 πάλι η Ρεάλ (με πρόεδρο και τότε τον κ. Φλορεντίνο Πέρεθ ) δαπανώντας 75 εκατ. ευρώ για την αγορά του
Ζινεντίν Ζιντάν από τη Γιουβέντους.
O
Κακά δεν είναι ένας ποδοσφαιριστής σαν όλους τους άλλους. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όσοι έχουν θαυμάσει (έστω και τηλεοπτικά) τον βραζιλιάνο άσο της μπάλας να ξετυλίγει τις σπάνιες αρετές του μέσα στο γήπεδο. Μετά και την ανάδειξή του σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη για το 2007, πολλοί μίλησαν για το νέο Φαινόμενο Ρονάλντο ενώ άλλοι τον συγκρίνουν με τον θεωρούμενο ως τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών τον συμπατριώτη του Πελέ. Ομως εκτός από το εξαιρετικό του ταλέντο ο Ρικάρντο Ιζεκσον ντος Σάντος Λέιτε, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, διαθέτει και έναν επίσης ξεχωριστό χαρακτήρα. Βασικό γνώρισμα της προσωπικότητάς του η πίστη στον Θεό την οποία εκδηλώνει με χαρακτηριστικό τρόπο κάθε φορά που πετυχαίνει κάποιο τέρμα.

Κατά παράβαση των κανόνων της UΕFΑ βγάζει τη φανέλα του όχι όμως για να αποκαλύψει το καλογυμνασμένο σώμα του αλλά ένα από τα μπλουζάκια που γράφουν «Ι belong to Jesus» (ανήκω στον Ιησού) ή «Ι belong to God» (ανήκω στον Θεό). Στα μάτια πολλών μοιάζει με «ιεραπόστολος του ποδοσφαίρου» καθώς και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας θα ήθελε να γίνει ιερέας της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Για να κατανοήσει κάποιος τον θρησκευτικό ζήλο του νεαρού ποδοσφαιριστή θα πρέπει να ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής του που ξεκινά πριν από 27 χρόνια στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Οι βιογραφίες των περισσότερων λατινοαμερικάνων ποδοσφαιριστών ξεκινούν με το κοινότοπο πλην αληθές «γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά» ή «έμαθε ποδόσφαιρο στους λασπωμένους χωματόδρομους μιας παραγκούπολης». Ομως ο Κακά δεν γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στις φαβέλες κάποιας βραζιλιάνικης πόλης και το ποδόσφαιρο δεν ήταν για αυτόν ένας τρόπος για να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα όπως για πολλούς συμπατριώτες του. Ο Κακά γεννήθηκε στην Μπραζίλια από αρκετά εύπορη οικογένεια η οποία μπορούσε να του εξασφαλίσει όλα τα εφόδια για μια άνετη ζωή. Για αυτό τον λόγο άλλωστε ο πατέρας του και μετέπειτα προσωπικός του μάνατζερ κ.
Μπόσκο Λέιτεεπέμενε να συνεχίσει το σχολείο παράλληλα με το ποδόσφαιρο. Σε ηλικία επτά ετών θα βρεθεί στο Σάο Πάουλο εκεί όπου όλοι οι συνομήλικοί του έπαιζαν μπάλα. Ο ίδιος θα δείξει στην αρχή τη συμπάθειά του σε ένα πιο «ευγενές» άθλημα, το τένις. Το περιβάλλον όμως θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας στην τελική επιλογή του και λίγα χρόνια αργότερα ο ανήλικος ακόμη Κακά θεωρείται ήδη από τους προπονητές του το ανερχόμενο ποδοσφαιρικό αστέρι της χώρας.

Και εκεί που η ζωή μοιάζει να του χαμογελά θα έρθει ένα αναπάντεχο γεγονός που θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει πόσο εφήμερη μπορεί να είναι η ευτυχία. Το χτύπημα στο πίσω μέρος του κρανίου κοντά στη σπονδυλική στήλη (από πέσιμο σε πισίνα) λίγο έλειψε να του στοιχίσει όχι μόνο την καριέρα του αλλά ακόμη χειρότερα να τον αφήσει ανάπηρο για πάντα.

Π αρά τους φόβους των ιατρών το πρόβλημα θα ξεπεραστεί σύντομα και αυτό θα κάνει τον Κακά να πιστέψει με όλη τη δύναμη της ψυχής του στον Θεό. Από τότε συνειδητοποίησε, όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος, ότι όλα όσα απολαμβάνει στη ζωή και κυρίως η δόξα και τα χρήματα που του αποφέρει το ποδόσφαιρο είναι όλα «θεία δώρα».

Ομως ο Κακά δεν είναι από αυτούς που ξεχνούν εύκολα. Ετσι αυτό που ορκίστηκε τότε στον εαυτό του το τηρεί ακόμη και σήμερα. Δωρίζει το 10% των αποδοχών του στην Αποστολική Εκκλησία της Αναγέννησης του Χριστού στη Βραζιλία. Αναμφίβολα έχει έναν δικό του, εντελώς ξεχωριστό τρόπο σκέψης και ζωής. Συγκρινόμενος μάλιστα με αυτόν των συναδέλφων του κάνει τον Κακά να μοιάζει παρείσακτος στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Οταν πριν από δύο χρόνιακαι ενώ βρισκόταν ακόμη στην αυγή της καριέρας του- κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς (και στο δημοψήφισμα της FΙFΑ και τη Χρυσή Μπάλα του France Football) δεν ακολούθησε το σύνηθες «εθιμοτυπικό».

Δεν πήγε σε μπαρ να ξενυχτήσει μέχρι τα χαράματα ούτε τοποθέτησε τα έπαθλα σε περίοπτη θέση για να τα θαυμάζει. Αντίθετα προτίμησε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για το Σάο Πάουλο και να δωρίσει τη Χρυσή Μπάλα στην τοπική εκκλησία.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ολοι όσοι τον έχουν δει αναγνωρίζουν ότι ο νεαρός δεξιοτέχνης της μπάλας διαθέτει πλούσια φυσικά χαρίσματα.

Εχει δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ζητούσε μια γυναίκα για να ερωτευτεί έναν άνδρα. Είναι νέος, ωραίος, πλούσιος, διάσημος και κατά κοινή ομολογία ένα «καλό παιδί». Κι όμως ο ίδιος δεν σκορπά τον εαυτό του στην «άσωτη ζωή» όπως θα έκαναν πολλοί άλλοι στη θέση του. Ας θυμηθούμε μόνο τις τελευταίες περιπέτειες που είχε ο συμπατριώτης του Ρονάλντο... O Κακά παντρεύτηκε πριν από τρία χρόνια τον παιδικό του έρωτα, την
Καρολίν με την οποία απέκτησε πριν από έναν χρόνο και τον πρώτο του διάδοχο, τον Λούκα. Αξιο ή όχι- στις ποδοσφαιρικές ικανότητες- ο καιρός θα δείξει. Επίσης συνεχίζει να μην πίνει και να μην καπνίζει αλλά και να αρνείται τα εκατομμύρια που θα του απέφερε ένα απλό «ναι» σε κάποια από τις εταιρείες οινοπνευματωδών που τον εκλιπαρούν για μια διαφήμιση.

Αλλωστε οι χορηγοί του φροντίζουν να μην είναι αναγκασμένος να υποκύψει σε εμπορικές συμφωνίες που θα έθιγαν τις αξίες που επιμένει να υπερασπίζεται. Και δεν είναι μόνο οι έξι εταιρείες με τις οποίες έχει συμβόλαιο συνεργασίας αλλά και ο ιταλός σχεδιαστής μόδας κ.
Τζόρτζιο Αρμάνι για τον οποίο έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές. Το σίγουρο είναι ότι αν το μετανιώσει και δεν γίνει τελικά ιερέας όταν «κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια» θα έχει εξασφαλισμένη καριέρα ως μοντέλο.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=272777&ct=5&dt=10/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: